Status
Completed
 
Area
6 000m²
 
Client
Vodacom Business
Consultants
Coffey Projects,
PACE Quantity Surveyors & Turner & Townsend,
Pure Consulting & S&T
Consulting Engineers,
Claasen Auret Incorporated,
Spoormaker & Partners,
Grinaker-Ita

 

Vodacom Foreshore

 

The brief was to convert and extent an existing building on Cape Town’s Foreshore into a 6 000m² state-of-the-art customer hosting centre for Vodacom.

 

The project entailed the conversion and extension of an existing building on Cape Town’s Foreshore into a 6 000m² state-of-the-art customer hosting data centre for Vodacom, South Africa’s largest cell phone company.


The building is occupied by only a few full-time staff to showcase the facility to potential Vodacom business customers. The introverted design brief
has no requirement for a transparent facade and there is limited public interface at street level in strong contrast with conventional urban environments.
 

 

To communicate social interaction with the city and the public, opaque glass and glossy granite were
selected as facade cladding. These materials reflect the clouds in the sky and the surrounding buildings which provide viewers with identification
of a ‘public’ building. At night the glazed curtain wall is lit up by 1 792 concealed RB LEDs to animate the Foreshore skyline. The animation
is programmable and controlled by specialist software.


(In Association with MHV Architects)

logo.png